Kızlık Zarı ve Muayenesi
Tıbbi literatürde hymen (himen) olarak adlandırılan kızlık zarının işlevi tam olarak bilinmemekle birlikte, kız çocuklarının vajinasını anne karnındaki dönemde mikrop girişlerinden korumak olduğu düşünülmektedir.
Kızlık zarı (himen), toplumda tıbbi işlevinden ziyade, sosyolojik olarak önem taşımaktadır. Eski tarihlerden bu yana kadınlarda el değmemişliğin ve saflığın sembolü olarak görülmektedir. Kız çocuklarının büyük bir kısmında kızlık zarı görülse de nadiren de olsa kızlık zarı oluşumunun hiç bulunmadığı kişiler de bulunabilmektedir.
Günümüzde Batı dünyasında kızlık zarı önemini tamamen yitirmesine rağmen, Türk toplumunda genç kızlar ve erkekler tarafından hala en çok merak edilen konulardan biridir.Bekaret, kızlık zarının bozulmamış olması olarak adlandırılmaktadır. Geleneksel yapıda, beraketin evliliğin ilk gecesindeki cinsel ilişki sırasında (gerdek olarak da adlandırılır) bozulması beklenmektedir. Kızlık zarının yani bekaretin bozulduğu cinsel ilişki sırasında oluşacak kanama ile anlaşılmaya çalışılsa da kızlık zarının yapısına ve esnekliğine bağlı olarak kanama görülmeye de bilir. Cinsel ilişkiye rağmen kanamanın oluşmadığı durumlarda, kızlık zarının yerinde olup olmadığı sadece jinekolojik muayene sonucu anlaşılabilir. Kadın doğum uzmanları dışında, kadının kendisi dahil hiç kimse, kızlık zarının durumunu anlayamaz ve doğru bilgi veremez. Kızlık zarı muayenesi ilk cinsel ilişki ve bekaret hakkında fikir vermenin yanı sıra çocuk istismarı ve fiziksel cinsel tacizin (tecavüz) ortaya konulabilmesi amacıyla da uygulanabilmektedir.
Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır?
Kızlık zarı (himen), vajinanın girişinden yaklaşık 1,5 cm. içeride, vajina küçük dudaklarına bağlı bir perde şeklinde gerilmiş olarak yer alır. Jinekoloji uzmanı kızlık zarı muayenesini vajina girişindeki küçük dudakları açarak yapmaktadır. Konusunda deneyimli doktorlarca yapılan muayene sırasında kızlık zarının hasara uğraması söz konusu değildir. Kızlık zarının yapısı, elastik yapısı, ortasındaki delik büyüklüğü ve oluşan kanama miktarı her kadında farklılık göstermektedir, bu nedenle jinekoloji uzmanı dışında bakan birinin zarın yapısı ve durumunu anlayıp bilgi vermesi mümkün değildir. Kadının kendisinin ayna ve diğer araç gereçle kızlık zarını görmesi çok zordur. Görse bile durumu ve yapısı hakkında bir kanıya varamaz, yanlışlıkla kızlık zarını travmatize edebilir.