Bebeklerde diş çıkarma dönemi
Sağlıklı bebeklerde hangi aydan itibaren diş çıkmaya başlar?
Sağlıklı bebeklerin dişleri ortalama 6-7 aylıkken çıkmaya başlar. Diş çıkartma 3-4 aylıkken de olduğu gibi, 12-16 ayı da bulabilir. Bu kalıtım ile anne ve babadan geçebilen bir özelliktir. Dişlerin tamamlanması genellikle 27-29 aya kadar sürer.
Diş çıkarma belirtileri nelerdir?
Diş çıkarma belirtileri ve şiddeti bebekten bebeğe değişmekle birlikte diş çıkartırken; ishal, ateş, huzursuzluk, uykusuzluk, ağızda tükürük üretiminin artması, kulaklarını çekiştirme, beslenmeyi istememe, kilo alımının yavaşlaması görülebilir. Diş çıkartma belirtileri yukarıda sayılanların bir veya birkaçı ile birlikte diş etlerinde kabarmaşişme ve sonrasında dişin uç vererek görünmesidir.
Anne babalar, bebeğin bu dönemi rahat geçirmesi için neler yapabilir?
- Bebeğinize çiğneyecek bir şeyler verin. Bebeğin çiğneyerek diş etlerini kaşıyabileceği, özellikle soğuk (soğuk bir muz veya havuç, lastik bir diş halkası v.s) şeyler verilebilir.
- Bebeğinize çiğnemesi için bir şey verdiğiniz zaman akciğerlerine kaçırmaması için mutlaka yanında bulunun ve oturur pozisyonda olmasını sağlayın.
- Bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapın.
- Diş etlerini hafifçe uyuşturmak için doktor önerisiyle verilen diş jellerinden beslenme önceleri diş etlerine sürün.
Diş kaşıyıcı seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
Diş kaşıyıcı seçerken ürünün plastik ve boyalı olmamasına dikkat etmek gerekir.
Bu dönemde ortaya çıkan ağrıyı giderecek ilaçlar var mıdır?
Diğer önlemlerle beraber bebeğinizin çok sıkıntısı varsa parasetamol işinizi kolaylaştıracaktır. Dozu için doktorunuza danışın.
Hangi durumda doktora başvurmak gerekir?
Bebeğinizin ateşi 38 derece ve üstündeyse ve/veya ishali varsa, beraberinde diş de çıkartıyor olsa doktorunuza danışın. İshal, ateş gibi belirtiler diş çıkartma ile aynı anda başlamış farklı bir hastalığın belirtileri olabilir. Bebekler diş çıkartırken hastalıklara daha yatkın olurlar ve iyileşmeleri daha sorunlu olabilir.