Çocuğunuzla sağlıklı bir tatil için önemli ipuçları

Küçük çocukla tatilde beklentileriniz az, sabrınız bol olmalı

Nereye gideceğiniz, nasıl yolculuk yapacağınız hakkında mutlaka çocuğunuzun istek ve ihtiyaçlarını dikkate alarak karar verin.  Unutmayın ki; o mutlu olursa siz de mutlu olacaksınız. Tatile çıkmadan önce doktorunuza danışmak da uygun olacaktır. 

Uçak yolculuğu yapacaksanız…

Uçağa binmeden çocuğunuzun yemek, tuvalet gibi ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayın.

Çocuğu ile yalnız yolculuk eden ebeveyn için koridor koltuğu en ideal olanıdır.

Yanınızda yiyecek ve içecek bulundurmanız uygun olacaktır. Uçuş sırasında üşüme ihtimaline karşı çantanızda giyecek bulundurabilir ya da uçaktaki görevlilerden battaniye isteyebilirsiniz. Kalkış ve inişte çocuğunuzun kulaklarında ağrı gelişebilir. Bu sırada su içme, sakız çiğneme, dış kulağa havlu uygulaması, burnu parmaklarla kapatıp dışarı hava vermeye çalışmak gibi uygulamalar rahatlama sağlayabilir.

 

Araba ile seyahat edecekseniz çocuk koltuğunuzu mutlaka alın

Çocuklarla çıkılacak tatilde araba koltuğu şarttır. Araba koltuğu arabaya, çocuğunuz ise araba koltuğuna sabitlenmelidir. Yolculukta mola vermek ve çocuğunuzun isteklerini dikkate almak önemlidir. Yolculuk saatlerini çocuğunuzun uyku saatlerini dikkate alarak ayarlayın. Kusma durumları için araba içinde kağıt havlu, torba bulundurmakta fayda vardır.

 

Tren yolculuğunda kalabalık seferleri tercih etmeyin

Rezervasyonlarınızı erkenden yapın ve biletlerinizi önceden alın. Çocuğunuz için uygun yemek koşulları var mı araştırın. Mümkünse trenin çok kalabalık olmayacağı saatlerde seyahat etmeye çalışın. Çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak bir çantanın yanınızda olmasında fayda vardır.  Bebek bezi, ıslak mendil, fazladan giysi gibi eşyalarınızın yanınızda bulunmasına özen gösterin.

Çocuğunuzun yolculuk sırasında midesi bulanırsa uzaklara baktırın

Yolculukta bulantı herkesin keyfini kaçıracak bir sorundur. Doktorunuza yolculuk öncesi mutlaka danışın, bazı ilaçlar faydalı olabilir. Bileğe takılan ve akupunktur etkisiyle mide bulantısını önleyen bilezikler vardır. Aç karınla yola çıkmamaya özen gösterin. Sık sık, az az beslenme yolculuk için de uygundur. Asitli meyve sularından ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Temiz hava sağlayın. Çocuğunuzu pencere yanında oturtup, uzaklara bakmasını sağlamanız mide bulantısını azaltacaktır. Oyunlar, oyuncaklar, müzik ve şarkı söylemek gibi eylemler de yardımcı olur. Tüm bunlara rağmen torbanız hazırda bulunsun.

Tatil Mekanı Seçimi Çok Önemli

Tatil köyleri: Tek varış noktası, hazır yemekler, sürekli aktivite ve çocuklarınıza bakabilecek birimler sayesinde tatil için ideal mekanlardır. 

Oteller: Çocuğunuz için uygun yatak olup olmadığını, çocuğunuzun ansızın acıkma ihtimaline karşılık 24 saat mutfak hizmeti alabilme durumunuzu, havuz- oyun odası gibi eğlence koşullarını, çocuk bakıcısı varlığını ve çamaşır yıkama olanağını sorgulamanızda yarar vardır.

Sezonluk kiralık evler, devremülkler: Kiralamadan önce evi iyice araştırmak, evin şehre, doktora, lokantaya, markete yakın olmasına dikkat etmek ile evi çocuğunuz için güvenli hale getirmek önemlidir. Havuzlu veya denize yakın evlerde boğulmaya karşı çok dikkatli olmanız gerekmektedir.

Kamp kurmak: Bu konuda çok dikkatli olmak gerekir.  Kamp yaptığınız yere yakın bir otelin olmasında fayda vardır. 

Yol için çanta hazırlığı yolun yarısıdır

Yolculuk için bol gıda almayı unutmayın. Yolculuğun en zorlu anlarında yeni bir oyuncağın sunulması genelde çok güzel ve sakinleştirici bir etki sağlar. Çocuğunuzun ona uygun bir sırt çantası takması kendisini önemli hissettirecektir. Bebek, araba, battaniye gibi çocuğunuzu rahatlatan bir eşyası varsa mutlaka yanınıza alın. Müzik ve hikaye kitapları da yolculukta kurtarıcıdır. Giysiler kolay yıkanan ve gideceğiniz yörenin hava koşullarına göre ayarlanmalıdır. Beklenmedik koşulları da göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Ağlama tepinme krizine giren çocuğunuza “herkes sana bakıyor” demeyin

Herşeye rağmen bu tür durumları yaşayacağınızı kabullenmenizde fayda var. Önlem almak en önemli yaklaşımdır. Acıkmadan önce beslenmesi, uykuya dalmaya çalışırken uygun koşulların sağlanması, sıkılmaya başlarken bunun fark edilmesi ve eğlencenin başlatılması gibi yaklaşımlar faydalı olacaktır.  Bunlara rağmen çocuğunuz ağlama krizine girerse çevrenizdekilerden çekinmeyin. Genelde erişkinlerin ilk tepkisi çevreye dikkat etmektir.  Böyle bir durumda çocuğunuzla evde baş başayken nasıl yaklaşımda bulunuyorsanız, o şekilde davranmanız uygun olacaktır.