Formunuzu tatilde de koruyun
Ya verdiğim kiloları geri alırsam, Tatilde kendime hakim olamıyorum, Açık büfe yemekler iştahımı açıyor sözleri sizi mi anlatıyor?
Uzun sürede verdiğiniz kiloları kısa bir tatil sürecinde geri almaktan korkuyorsanız Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Aysu Aydın'ın tatil döneminde sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü hakkında verdiği bilgileri dikkate alın.
Ufak bir mola kilo aldırmaz
Öncelikle kilo alma korkusu ile tatili kendinize zehir etmenizin doğru olmadığını bilmeniz gerekir. 1kg yağ alabilmek için gün boyunca ekstradan 7700 kal enerji alınması gerekmektedir. Verdiğiniz kiloları 1 hafta içinde almanız pek de kolay değildir ancak temkinli olmakta fayda vardır. Tartıda kilonuzda küçük bir artış görmeniz mümkündür fakat o kilo sadece diyetinizin dışına çıktığınız için vücudunuzun su toplamasıdır. Diyetinize tekrar başladığınızda hemen eski halinize döneceğinizi unutmamalısınız ancak çok hızlı kilo verdiyseniz, kilo almanız kaçınılmazdır.
Yemek aralarında sağlıklı atıştırmalıklar yapın
Tatile gittiğinizde amacınız kilonuzu korumak olmalı ki hem tatilden keyif alın hem de döndüğünüzde kaldığınız yerden kilo vermeye devam edin. Peki, bu nasıl olacak?
Tatil sürecinde de metabolizmanızın yavaşlamasını engellemek için 2,5- 3 saatte bir beslenmenizde fayda vardır. Açık büfe her zaman iştah açıcıcıdır. Kendinizi kontrol etmekte güçlük çekeceğinizi düşünebilirsiniz ancak uzun zamandır diyette olduğunuz için mideniz küçülmüş olacağından zaten fazla yiyemeyeceksiniz.
Ufak porsiyonlarla kahvaltınızı renklendirin
Kahvaltıda öncelikle tabağınızı bol mevsim sebzeleriyle doldurun ki kendinizi çok fazla yiyecek almış gibi hissedin. Salam, sosis, sucuk gibi yiyeceklerden uzak durmanızda fayda vardır. Çeşitlilik sağlamak adına omlet, menemen alabilirsiniz. Börek, simit, poğaça gibi yiyecekleri yemek istiyorsanız, ekmek almayarak ufak porsiyonlarda bunları tüketebilirsiniz. Tereyağı, kaymak gibi yüksek kalorili gıdaları seviyorsanız günde 1 tatlı kaşığı kadar tüketebilirsiniz. İsterseniz 1 tatlı kaşığı kadar reçel, bal veya fındık ezmesi tüketebilirsiniz ama yalnızca birini seçmelisiniz.
Ara öğün olarak hamur işi tüketmeyin
Tatillerde genelde ara öğünler atlanır veya yiyecek bir şey bulamayabilirsiniz. Yanınıza kuru kayısı, 1 avuç içi büyüklüğünde taze meyve, 23 ceviz, 10 fındık, 1 dilim peynir+ 2 ince dilim ekmeğe kepekli sandviç gibi ufak ara öğünlerden birini tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda ara öğün niyetine 34 top dondurma yiyebilirsiniz. Ancak kuru pastalar, kekler sizin için tehlikeli olabilir.
Öğle yemekleri atlanmamalı
Öğle yemeklerinizi mutlaka yemeniz gerekir. Kepekli tost, 1 simit+1 dilim peynir, peynirli salata gibi hafif yiyecekler yiyebilirsiniz ama 12 kez keyif amaçlı, yanında patates kızartması olmadan, hamburger yiyebilirsiniz.
Akşam yemeklerinde ızgara iyi bir tercih
Akşam yemeğinde ızgara et, tavuk veya balık tercih edebilirsiniz. Yanına zeytinyağlı sebze yemeği (suyu süzülmüş), yoğurt ve bol salata hem sizi doyuracak hem de diyetinizin dışına çıkmasını engelleyecektir.
Meyve sularından uzak durun
Bu dönemde günde 2,53 litre mutlaka su içmenizde fayda vardır. Meyve sularından kalorisi çok yüksek olduğu için uzak durmanızda fayda vardır. Bunun yerine şekersiz limonata, 2 şişeye kadar sade soda, bitki çayları, günde 1 seferliğine mahsus diyet içecek içebilirsiniz.
Ölçülü olmak kaydıyla küçük kaçamaklar yapabilirsiniz
Tatilde pek çok yiyecek ve içecek seçeneği olduğu için canınız pek çok şey çekebilir. Çok katı bir diyet uygulamaktan çok normal beslenme düzeninin dışına çıkmamaya özen gösterilmelidir. Genel anlamda hamur işleri, kızartmalar, kavurmalar, şarküteri ürünleri, hazır gıdalar, ağır tatlılardan uzak durmanızda fayda vardır ama 12 kez küçük kaçamaklar da yapabilirsiniz.
Alkol alıyorsanız oranına dikkat edin
Tatil döneminde alkol tüketimi genelde artmaktadır. Alkol, kilo kontrolü için tehlikeli içecekler arasındadır. Eğer alkol alacaksanız bira, şarap gibi alkol oranı düşük içkileri günde 12 defa olacak şekilde tercih etmeniz daha uygundur. Yanında bol su tüketmeye özen göstermeniz gerekir.