Geç yaşta anne olmak için yeni yöntem
ABDde yayımlanan New Scientist dergisi çocuk sahibi olma yaşının gittikçe yükselmesini göz önüne alarak dünyada henüz çok fazla uygulanmayan ve geç yaşta anne olmayı sağlayan bir tedaviyi masaya yatırdı. Yumurta dondurma yöntemi ile hamile kalmak yapılması gereken hormon enjeksiyonları, tedavi masrafı ve harcanan süre açısından anne olmak isteyenleri zorluyor. Gün geçtikçe daha fazla talep edilmeye başlanan yeni bir yöntem ise bir yumurtalığın alınarak laboratuar ortamında saklanması şeklinde uygulanıyor.
60 yaşına kadar ertelenebilir
ABDnin Missouri eyaletinde yöntemi uygulayan Sherman Silber adlı cerrah uygulamanın kadınların doğurgan yıllarını uzatmak için en iyi yöntemlerden olduğunu söylüyor. Operasyon sayesinde kadınlar menapozu 60lı yaşlarının başına kadar erteleyip çocuk sahibi olabiliyor.
1970li yıllardan 2006ya kadar geçen sürede ABDde 35 yaşında anne olanların oranının 8 kat artması yöntemin gittikçe daha fazla kullanılacağına kanıt olarak gösteriliyor. Anne olma yaşı yükseldikçe yönteme talep artıyor.
Ameliyat sadece 15 dakika
Yumurta dondurma uygulamasının kadınları 2 hafta boyunca hormon ilaçları almaya ve hormon enjeksiyonları yaptırmaya mecbur kılması, uygulamanın sonunda da sadece 12 yumurta dondurulabilmesi yumurtalık aldırmayı daha mantıklı kılıyor. Yumurtalık aldırma sonucunda kısa bir ameliyat sonrasında binlerce yumurta sahibi olunması sağlanabiliyor. Ameliyat sadece 15 dakika sürüyor. Daha sonra yumurtalığın yumurta açısından zengin dış tabakası yaklaşık 6 parçaya ayrılarak antifriz benzeri bir kimyasalın içine koyuluyor. En sonunda ise sıvı nitrojen içeren bir deponun içinde istenilen süre boyunca saklanıyor. Kadın çocuk sahibi olmak istediğinde ise yumurtalık dokusu hastada kalan yumurtalığa yerleştiriliyor.