ORTODONTİK (DİŞ TELİ) TEDAVİSİ
Ortodonti (diş teli tedavisi) tedavisi sadece çocuklara uygulandığı şeklindeki bilginin aksine her yaşta uygulanabilir. Çünkü dişlerin yer değiştirilmesi her yaşta mümkündür.
Diş teli tedavi sırasında ağrı veya hassasiyet olacak mı?
Diş tellerinin takıldığı ilk günler yanakların ve dudakların iç yüzeylerinde hafif tahriş ve dişlerde çiğneme sırasında ağrı olabilir. Bu şikayetlerin derecesi ne olursa olsun hastalar en fazla 5-7 gün içerisinde ağızlarında diş teli olduğunu hissetmeyeceklerdir.
Neden diş teli tedavisi görmeliyim?
Dişlerdeki düzensizlikler yaş ilerledikçe daha şiddetlenmektedir. Bu nedenle mevcut estetik kaygılar uzun dönemde hastaları daha da rahatsız eder bir hal alacaktır. Estetik kaygıların yanı sıra dişlerin düzgün kapanmıyor olması, çene eklemlerine normalden daha fazla baskı gelmesine sebep olur. Bunun sonucu da uzun dönemde ağız açıp kapama kısıtlamaları, çene kilitlenmesi gibi problemlere yol açabilir. Ayrıca dişlerdeki düzensizlikten dolayı diş araları ve bazı yüzeyleri daha zor temizleneceğinden, çürük oluşumu düzenli diş dizisi olan bir bireye göre daha fazla olacaktır.
Diş teli (braket) çeşitleri nelerdir?
Braketlerin (halk arasında diş teli takılması olarak isimlendirilmektedir) metal ve porselen olmak üzere iki tipi bulunmaktadır. Sabit apareyler hasta ağzına özel yapıştırıcılarla yapıştırılmakta ve tedavi sonunda ortodonti uzmanınız tarafından çıkarılmaktadır. Son yıllarda özellikle erişkin yaştaki hastalar dişlerin arka tarafına takılan ve daha az fark edilen lingual braketleri tercih etmektedirler.
Diş teli (ortodonti) tedavileri ne kadar sürmektedir?
Diş teli (ortodonti) tedavinin süresi vakanın başlangıç durumuna göre değişmektedir. Bazı vakalar üç ay gibi kısa bir sürede tedavi edilebilirken, bazı vakalar ise 24 ay kadar sürebilmektedir.
Tedavi bittikten sonra dişlerim geri döner mi?
İnsan vücudunda ömür boyu süren bir değişim söz konusudur. Vücudun her yerinde olan bu değişim diş-çene ve yüz sistemine de yansımaktadır. Ancak başarılı bitirilmiş diş teli (ortodonti) tedavisi sonrası geri dönme riski azalacaktır. Dişlerdeki çarpıklıkların geri dönüşünün en aza indirgenmesi için pekiştirme apareyleri kullanılabilir. Bu nedenle tedavi sonrası ortodonti muayeneleri altı ay-bir yıl ara ile devam etmelidir.
Diş teli (ortodonti) tedavi riskli midir?
Kurallara uyulduğu takdirde ortodonti tedavisinin hiçbir riski yoktur. Diş teli tedavisi öncesinde tüm çürük dişler mutlaka tedavi edilmelidir. Diş teli tedavisine başlandığından itibaren dişler çok iyi fırçalanmalı ve temiz tutulmalıdır. Aksi takdirde braketler (diş telleri) çıkartıldığında dişlerde leke veya çürükle karşılaşılabilir.
Diş tel (ortodonti) tedavisi pahalı mıdır?
Tedavinin planlandığı vakanın durumuna ve tercih edilen diş teli tipine ( braket) göre diş teli tedavisi ücretleri değişmektedir. Fakat yine de tedavinin iki yıl sürecek olacağı ve elde edilen güzel diş dizisini ölene kadar kullanıldığı düşünülür ise pahalı bir tedavi değildir.