Sürekli Aç Hissetme Nedenleri
Daha kahvaltının üzerinden 1 saat kadar geçmişken açlık hissetmeye mi başlıyorsunuz? Üstelik bu sadece o anlık bir durum değil, gün içerisinde kendinizi sürekli bir şey yerken mi buluyorsunuz? Bazılarımızı bunu içinde bulunduğu stresli yaşama bağlar, bazılarımız da can sıkıntısına… İçerisinde bulunduğumuz hareketsiz yaşam tarzı, düzensiz ve sağlıksız beslenme, spor yapmama, duygusal boşluk, hormonal sorunlar veya sindirim sistemi bozukları… Hemen hepsi aslında sürekli açlık hissetmenizin ana sebebi olabilir. Sebebi her ne olursa olsun sürekli aç hissetmenin normal dışı olduğunu unutmayın. Aşırı yemek yeme aşırı kilo alımına bu da kalp ve nefes hastalıkları başta olmak üzere pek çok ciddi rahatsızlığa davetiye çıkaracaktır. Bu yüzden sürekli aç hissetmenizin nedenleri ve çözümlerini mutlaka bulmanız gerekir.
Sürekli Aç Hissetme Nedenleri
1- Daha fazla protein ihtiyacı :
Açlık hissi aslında sadece midenizin yiyecek ihtiyacı demek değildir. Bu his aslında beyin, mide, bağırsaklar ve kalbinizin karmaşık bir etkileşimidir. Bu karmaşık etkileşimi sadece makarna, cips yiyip midenizi doldurarak durdurmanız mümkün olmayabilir. Kaldı ki yediklerinizin kan şekerinizi aniden fırlatıp, uzun süre yüksek seviyede kalmasına sebebp olacak etkisinin de olmaması gerekir. Bunu yapabilmenin, uzun süre gerçekten tok kalabilmenin en büyük sırrı da proteinlerde yatmaktadır. Tüm gece kendini yenilemek için çalışmaya devam eden vücudunuzu sabah doğru gıdalarla beslemeli, gün içerisinde uzun süre tok kalmanızı sağlayacak gıdaları kahvaltınıza dahil etmelisiniz. Tüm bunların en önemli karşılığı proteinlerdir. Ucuz ve ulaşması en kolay protein de kuşkusuz yumurtadır. Yumurta dışında karabuğday, mercimek gibi besinler de içerdikleri yüksek protein miktarlarıyla öne çıkarlar.
2- Tüketilen işlenmiş karbonhidratlar :
Yemek yiyorsunuz, yiyorsunuz ama midenizdeki guruldamaları durduramıyorsunuz! İşte bunun sebebi gün içerisinde farkında olarak veya olmayarak tükettiğiniz kötü, işlenmiş karbonhidratlar olabilir. Bu yüzden diyet yaparken, sağlıklı beslenme düzenine geçiş yapmaya çalıştığınız ilk zamanlarda mutlaka gün içerisinde yediklerinizi kalem kalem not alın diyor uzmanlar. Diyet, düşük kalorili olduğu için bisküviler, fast food olarak adlandırılan hamburgerler, sandviçler veya diğer işlenmiş karbonhidratların içerisinde bulunan raf süresini uzatacak koruyucular ve şeker bulunmaktadır. Tüm bunlar aslında açlık hormonlarına ciddi hasarlara yol açmaktadır. Bu da iştahınızı kontrol eden sistemin bozulması anlamına gelmektedir. Diğer yandan tükettiğiniz karbonhidratlar vücudunuzdaki insülin seviyesini çok ciddi derecede yükseltir ve uzun süre de düşmez. Bu durum karbonhidratların çabuk acıkmanıza sebep olan en önemli etkisidir.
3- Sürekli çok düşük kalorili diyetler :
Kilo vermek için elbette tükettiğimiz yağ, karbonhidrat miktarlarına dikkat edeceğiz. Ancak bu demek değildir ki bunlardan hiç tüketmeyeceğiz. Yani sürekli çok düşük yağ oranına sahip, çok düşük kalorili bir diyet yapıyorsanız sürekli aç hissetmekle kalmaz aslında kilo almaya bile başlayabilirsiniz. Doğru yağların tüketilmesi kilo vermenin ve elbette sağlıklı beslenme düzeninin olmazsa olmazı. Çünkü yağ, gıdaların uzun süre midede kalarak midenin boşalmasını geciktiriyor ve tokluk hissi veriyor. Bunun için tükettiğiniz doymuş yağ oranını azaltmanız, doymamış yağ oranını arttırmanız gereklidir. Yani omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık, zeytinyağı, badem, ceviz gibi besinlere yönelmeniz gerekiyor.
4- Tiroid hormonu :
Bir doktora görünün ve basit bir kan testiyle tiroid hormonu seviyenizi kontrol ettirin. Çünkü sürekli aç hissettiğini söyleyen, kilo alan kişilerin pek çoğunun gerçek sorunu tiroid hormonu çıkabiliyor.
5- Sigara ve alkolü bırakma :
Böylesi kötü alışkanlıklardan kurtulmak için bir süre biraz fazla yemek yemek hoş görülebilir. Çünkü yoksunluk hissi ile mücadele ederken yerini abur cuburla doldurmak istemek anlaşılabilir bir durum. Ancak nerede duracağınızı bildiğiniz sürece! Diğer yandan özellikle yemeklerden önce tükettiğiniz alkol tok olmanıza rağmen açlık hissetmenize sebep olabilir.
6- Vücudun susuz kalması :
Vücudun ihtiyacı olan su miktarını mutlaka karşılamalısınız. Vücudun susuzluk seviyesi her seferinde farklı tepkilerle ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de vücudun suya ihtiyacı olduğu halde aç olduğunu zannetmesi gibi… Bu yüzden genellikle açlık hissettiğiniz zaman önce su için diyorlar. Çünkü çoğu zaman bu susuzluktan kaynaklı yalancı açlık hissi oluyor. Eğer gerçekten sorun susuzluksa içtikten sonra açlık hissinizin kaybolduğunu fark edersiniz.
7- Yoğun stres :
Sürekli aç hissetmenin en önemli sebeplerinden biridir, günlük hayatımızdaki stres. Stres vücudumuzdaki pek çok organın daha fazla enerji tüketmeye başlamasına da sebep olur. Stresi bastırmak, gerginliği azaltmak, kaybedilen enerjiyi geri kazanmak için aç olmasak dahi yemek yeme yanılgısına kapılırız. Bu aslında beynimizin bize bir oyunudur. Bunu çoğu zaman farkında olmadan yaparız. Duygusal açlık da böyledir. Üzüldüğümüz, sevindiğimiz veya duygusal olarak boşlukta olduğumuz zamanlarda genellikle gereğinden fazla yemek yeme eğiliminde oluruz. Bu yüzden alında açlık hissinin sebebi araştırılırken ikiye ayrılır; fiziksel açlık veya duygusal açlık olarak…
8- Kullanılan ilaçlar :
Herhangi bir rahatsızlığı tedavi etmek için kullandığınız ilaç veya ilaçlar iştahınızı dengeleyen hormonlarınızı direkt olarak etkiliyor olabilir. Antidepresanlar, kortizon ilaçları, ateş düşürücü ve hatta ağrı kesiciler bile buna sebep olabilir. Bu yüzden bir ilacı almaya başladıktan sonra kendinizde bu şekilde bir değişim görüyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda var demektir.
9- Çok hızlı yemek :
Çok iyi bildiğinizi düşündüğüm maddelerden biri olduğundan en sonlara aldım. Çok çabuk hissettiğiniz açlık hissine rağmen gerçekten doyduğunuzu anlamanız en az 20 dakikanızı alır. Çünkü midenizin yeteri kadar dolduğunun beyninize ulaşması için zamana ihtiyaç vardır. Bu yüzden öncelikle çiğnemeden yutmaktan vazgeçin. Yemeklerin tadını çıkarın!
10- Hastalıklar :
Sadece ilaçlar değil, hastalıkların bizzat kendisi de sürekli aç hissetmenize sebep oluyor olabilir. Daha önceki maddelerde bahsettiğim, tiroid bezinin fazla çalışması gibi, diyabet, düşük kan şekeri ve bazı mide parazitleri buna sebep olabilir. Bu yüzden her koşulda sürekli açlık hissi yaşıyorsanız bir doktora başvurarak buna neyin sebep olduğunun bulunmasını sağlamalısınız.